FH Princes Trade: Sadnja novih deset duluma jagoda

U posjeti plantaži Muriza Fazlića: u toku sadnja novih deset duluma jagoda

Autor: Adela Salihović – radioilijas.ba
 
 
 
 
Uspjeh se ne postiže slučajno. To je sistematičan, namjeran proces odlučivanja onog što želite raditi u životu, što ćete raditi kad to postignete i koji su koraci potrebni kako biste to ostvarili. Jedan od najvažnijih aspekata uspjeha je mogućnost da vizualizirate svoj put i da ostanete fokusirani na svoj cilj sve dok ga ne postignete. Da se trud i uporan rad itekako isplati dokaz je Muriz Fazlić, kojeg smo obišli na njegovoj plantaži u Podlugovima. Muriza smo zatekli kako presađuje jagode, trenutno najatraktivnijeg voća za proizvodnju na našem tržištu. Na plantaži smo također zatekli i radnice koje su sadile jagodu, gdje je planirano da se zasadi ukupno deset duluma. Pored jagoda, koje su trenutno prioritet na plantaži se mogu naći i trešnje, kruške, paradajz ali i paprike, na koje će se od iduće godine bazirati proizvodnja. Muriz je za Radio Ilijaš govorio o proizvodnji i dugoročnim planovima u budućnosti.

”Proizvodnjom i trgovinom voća i povrća bavim se već 37 godina. Trenutno radimo proizvodnju rasada jagoda za nas, a proizvodimo i za mušterije koje već imaju naručeno. Ove godine imamo namjeru da zasadimo novih deset duluma jagode, koja se na ovim prostorima najbolje pokazala kao kleri. To i jeste zapravo najbolja jagoda, koja po ukusu ima dosta osobina šumske jagode. Sve dok beremo jagode, mi nemamo problema sa plasmanom, prodajemo bez ikakvih problema i postižemo jako dobru cijenu. Pored jagoda imamo i desetak duluma trešanja, petnaest duluma jabuke i kruške, a od povrća tu možete pronaći vrlo malo paradajza, paprike i kornišone. U budućnosti imamo namjeru da radimo veće količine plasteničkih paprika, ove godine imamo namjeru da podignemo 7.000 kvadrata novih plastenika. Ova godina je bila jako loša, imali smo kasne mrazeve ali zahvajujući našoj Općini na čelu sa općinskim načelnikom, koji nam je izašao u susret sa jednom malom injekcijom preprodili smo i to”, ističe Muriz.

Ovaj vrijedni insan tvrdi kako sezona nije propala, ali i kako će se odsad opreznije raditi nego prethodnih godina. U septembru 2016. godine svečano je otvorena porodična firma i biznis ”FH PRINCESS TRADE” koji je započeo Muriz Fazlić, a isti nastavlja aktuelni direktor Fazlić Harun.

Trenutno firma broji sedam uposlenika. Proizvodnja voća i povrća jedan je od značanjih sektora u oblasti poljoprivrede kako na području BiH, tako i na području Općine Ilijaš. Uspjeh je moguć jedino ako se radi dugoročno, pametno i pošteno, a takav primjer možemo upravo da vidimo kod Muriza Fazlića. Skromna porodica koja vlastitim radom teži ka održavanju jedne lijepe priče koja nam dolazi iz Podlugova.

Autor: Adela Salihović – radioilijas.ba